Sanan voima

https://cocomms.com/2015/04/20/sanan-voima/

Helsingin Sanomissa on viime aikoina keskusteltu virkakielen selkiyttämisestä. Virkakielen pitäisi olla selkeää ja helppolukuista. Näin viestinnän puolelta asiaa katsoen viesti välittyy parhaiten, kun otetaan huomioon kohderyhmän tarpeet ja vaatimukset.

 

Viestiä muotoilevien asiantuntijoiden kannalta tilanne voi olla hankala. Jargonia on jokaisella toimialalla. Monesti se kuvaa täsmällisimmin keskustelun kohteena olevaa asiaa. Ja sillä on paikkansa.

 

Ja on toki toimialan jargon komiaa. Munkkilatina kuulostaa hienolta ja tekee vaikutuksen – niihin, jotka sitä ymmärtävät. Mutta kaikki eivät, eikä tarvitse. Entä tärkeimmät: asiakkaat? Heidän pitäisi päästä kärryille asiasta.

 

Jokainen toimiala lankeaa joskus jargonin viekoittelevaan syliin, jopa me itse. Loppuvuodesta 2014 tekemämme viestintätoimialan analyysi kertoi paljon. Kerätyn tiedon tarkastelu kertoi, että viestintäalan toimijat näyttävät julkisuudessa puhuvan eniten toimialan omista asioista.

 

Viestinnän toimialan jargonin tulkinnallisuus alkaa jo käsitteestä ”viestintä”. Meille, toimialalla toimiville, asia on selvä. Mutta mitä se tarkoittaa muille?

 

Sinulle, joka tulit blogimme sivulle ja luit tänne saakka, heitän kysymyksen: Mitä sana ”viestintä” sinulle tarkoittaa?

 

Posted By

Jukka Mäntyjärvi