CocoAwards – #vaalit2015

https://cocomms.com/2015/04/17/cocoawards-vaalit2015/

Eduskuntavaaliehdokkaiden kampanjatyölle on liian helppo irvailla. Budjetit ovat pienet, mutta jotenkin pitäisi äänestäjien silmien eteen päästä. Jäätymisiä tapahtuu niin TV-tenteissä kuin kauppakeskusten edessä. Cocomms haluaa kuitenkin juhlistaa ehdokkaiden huikeita viestinnällisiä onnistumisia. Tässä Cocommsin vaalijuryn valitsemat parhaat viestintäteot.

 

Olkaa hyvä, CocoAwards – #vaalit2015

 

CocoAwards

Paras vaalitaikatemppu – Hansi Harjunharja, Piraattipuolue

 

hansi

 

“Mikä mies, mies mikä mies.” 

Hansi Harjunharjan esiintyminen Ylen Vaaligalleriassa on unohtumaton kokemus. Kun sen on näyttänyt kaikille kavereille, äidille ja palaverissa kahdesti työkavereille, ymmärtää pikkuhiljaa, että Harjunharjan dadailussa on pointtinsa.

 

Ylen Vaaligalleria oli jalo ajatus, mutta näin someaikakaudella konsepti on viallinen. Erityisesti Katsotuimmat-listan kärkipään olisi voinut hyvin hahmotella etukäteen; hyvin vähän poliittista substanssia, rutkasti tahatonta komiikkaa.

 

Mutta Harjunharja mursi Vaaligallerian koodin. Hän ymmärsi, ettei tuntemattomalla ehdokkaalla ole mitään mahdollisuuksia nousta esiin massasta vastaamalla kysymyksiin normaalisti, vaikkakin erittäin asiantuntevasti.

 

Hansin video (n. 280 000 katselukertaa) toi miehen nimen julkisuuteen yhdellä gerbiilin polttohautauksella, mutta googlaajille selviää, että miehellä on myös oikeaa sanottavaa. Tuore voitto nuorisovaaleissa ei liene sattumaa.

 

 CocoAwards

Paras viestinnän jalkautus – Pilvi Torsti, SDP

 

pilvitorsti 

 

Ehdokkaat ovat jälleen feissanneet ohikulkijoita siinä määrin, että “Olen jo äänestänyt” -rintanappeja on suunnitteilla, mutta yksi ehdokas otti kenttätyöhön uuden lähestymistavan. 

 

SDP:n Pilvi Torsti lähti tukijoukkoineen vaalimarssille trubaduurin saattelemana liput ja banderollit hulmuten. “Pilvi-kulkue” oli palkinnon arvoinen monesta syystä: Se keräsi kokoon kampanjaväkeä ja osoitti heidän sitoutumistaan, herätti kirkkailla väreillään positiivista huomiota kaupungilla ja oli uusi, raikas tapa tehdä vaalikampanjaa.

 

Erityisesti vaalijurya ilahdutti nyökkäys vasemmiston poliittisen vaikuttamisen historialliselle perinteelle: marssien tapahtuvalle mielenilmaukselle.

 

Torsti ansaitsee maininnan innovatiivisesta kenttätyöstä!

 

CocoAwards 

Nokkelin visualisointi – Matti Parpala, Kokoomus

 

mattiparpala

 

Björn Wahlroosin heristeltyä uutuuskirjallaan suomalaista talouselämää Kokoomuksen Matti Parpalalla välähti. Taloudesta kiinnostuneiden huomio heräsi varmasti Parpalan parodioidessa Nallen kirjan muottia omien talousteesiensä paketoimisessa aina pamfletin kansitaidetta myöten. Parpalalle näiden vaalien nokkeluusviestinnälliset pointsit.

 

CocoAwards

Kurinalaisin TV-esiintyminen – Juha Sipilä, Keskusta

 17_SIPILA

 

Vaalien ennakkosuosikin ja jo pitkään Suomen seuraavan pääministerin titteliä kantaneen Juha Sipilän tilanne ei ole kisaan lähtiessä ollut helppo. Henkilökohtainen perhetragedia varjosti valmistautumista, mutta tästä huolimatta Sipilä on pitänyt pintansa Vetelin miehenä, joka on linjannut puoluetyön perustuvan arvojen ja aatteiden portaikon reisilankkuun.

 

Sipilä on pysynyt TV-tenteissä mukavuusalueensa avainviesteissä eikä ole lähtenyt spekuloimaan riskialttiilla aiheilla toimittajien kiihtyessä ja tv-katsojien haukotellessa. Strategia ei ole ollut räiskyvä, mutta se on ollut tehokas. Näin selkeässä johtoasemassa ei kannatakaan hakea varikkopysähdykseltä uutta liekkiä vaan lasketella loppusuora vapaalla.

 

Haastajien kihistessä puheenvuorojen epäreilusta jakamisesta irtoaa Sipilälle CocoAward huolellisesta valmistautumisesta ja käsikirjoituksen mukaisesta perusvarmasta suorituksesta.

 

CocoAwards

Timmein lifestyle-kampanja – Anna Jungner-Nordgren, RKP

 

maratonmamma

Kuva: Maratonmamma-blogi

 

Markkinointiviestintä blogimaailman välityksellä on erittäin nouseva trendi, eikä sitä ole unohdettu vaalityössäkään. Ja ei, nyt emme puhu poliittisista tai yhteiskunnallista blogeista vaan lifestyle-blogeista. RKP:n ehdokas Anna Jungner-Nordgren luo pöhinää vaalikampanjalleen fitness/perheblogissaan. Jaksaa, jaksaa, painaa, painaa! CocoAward ansaitusti sinne.

 

CocoAwards

Paras vaalivideo – Anna Kontula, Vasemmistoliitto

 

annakontula

Kuvakaappaus Anna Kontulan vaalivideosta

 

Muutamien edellisten vaalien perusteella voisi väittää, että vaalivideolla voi vain hävitä. Pienellä budjetilla tai tyylitajulla tehdyt kömpelöt yritykset ovat lähinnä olleet Riemunappula-materiaalia. Mutta nyt Vasemmistoliiton Anna Kontula onnistui kääntämään asetelman päälaelleen. Yksi loistava idea, eikä toteutuksen tarvitse olla kummoinen.

 

Käänteispsykologiaa ei moni ehdokas uskalla käyttää, mutta Kontulan rohkea veto on ehdottomasti CocoAwardin arvoinen.

 

CocoAwards 

Vuoden somepuolue – Perussuomalaiset

 

Perussuomalaiset ovat tehneet viestinnässään paljon sellaista mihin muut puolueet eivät ole kyenneet. He ovat löytäneet aivan uniikin äänensävyn, joka vetoaa suureen osaan suomalaisista. Viestit on kiteytetty ymmärrettäviksi, eikä niiden takaa puutu itseluottamusta. Facebookissa PS:n viestejä jakaa ylivoimaisesti enemmän ihmisiä kuin muiden puolueiden.

Cocommsin sometiimin hattu nousee päästä; tämä on CocoAwardin arvoista toimintaa.

 

CocoAwards

Kapinahenkisin mediatilan käyttö – Antero Vartia, Vihreät

 anterovartia

Kuva: Antero Vartian Facebook-sivu

 

Vaaliviestintä valtasi jälleen kaikki valtakunnan mediat, bussipysäkit ja somefeedit, mutta Vihreiden Antero Vartia näki näidenkin lisäksi mahdollisuuden siellä missä me muut näemme vain katukivetyksen. Vartia lähetti öiselle retkelle liitupartion, joka väritti useita Helsingin vilkkaita kulkuväyliä avainviesteillään ja ehdokasnumerollaan. Ei haittaa, että liitupartioon kuului monia suuria sosiaalisen median presenssin omaavia julkkiksia.

 

Kapinahengestä ja luovasta mediatila-ajattelusta napsahtaa Anterolle ikioma CocoAward!

 

CocoAwards

Svengaavin sissimarkkinointi – KD Nuoret

 

kdnuoret

Kuva: kdnuoret.fi

 

Flash mobit eivät ole vielä out! Kristillisdemokraattien nuoriso-osasto säväytti perjantaialkuillasta Kampin Narinkkatorilla menevällä esityksellä, joka ei jäänyt ohikulkijoilta huomaamatta. Musiikin ja tanssin käyttö viestinnässä on erittäin aliarvostettua. CocoAwardin arvoinen jamitus ehdottomasti.

 

 

Kunniamaininnat

 

Avoimin somekampanja – Ozan Yanar

 

Narinkkatorin ja Kolmen Sepän aukion lisäksi vaalien kovin kampanjointi on käyty Facebookissa ja Twitterissä. Juuri näissä kanavissa on loistanut Vihreiden nuorten puheenjohtaja Ozan Yanar. Yli 5 000 tykkääjää Facebookissa ja yli 2 000 seuraajaa Twitterissä ovat lukuja, joita moni kokeneempi poliitikko kadehtii.

Ozanin päivitystahti on ollut erittäin aktiivinen, eikä miehen vaaliteemoista ole jäänyt epäilystäkään. Myös keskustelu seuraajien kanssa on jatkuvaa, eikä ehdokkaan sometiimi ole arkaillut haasteisiinkaan vastaamista. Pari some-hittiäkin on osunut kampanjan kohdalle: Jussi Halla-Ahon haastaminen sekä erityisesti henkilökohtainen päivitys ehdokkaan elämästä ja unelmista keräsivät tuhansittain tykkäyksiä.

 

Onnistunut some-kampanja on nostanut Ozanin suhteellisen tuntemattomasta nuorisopoliitiikosta mahdolliseksi läpimenijäksi.

 

Vuoden vahinkoviraali – #ANTTIPASTA

 

Toisen suuren hallituspuolueen puheenjohtajana ja valtiovarainministerinä Antti Rinne on vastaillut vaalikampanjan aikana lähinnä ikäviin kysymyksiin. Huomion vei kuitenkin hetkeksi muualle #ANTTIPASTA eli Rinteen rempsakan rasvainen resepti, joka ylitti uutiskynnyksen mm. Hesarissa, MTV:llä ja Iltalehdessä. Antti-pasta sopii myös täydellisesti tämän päivän internet-kulttuuriin: vain Rinne tietää kuinka harkittu teko resepti oli ja kuinka monta ihmistä sillä todellisuudessa ruokitaan. Tämän mystisyyden vuoksi Rinne ei yltänyt aivan CocoAwardseille, mutta kunniamaininnan se saa.

 

 

Elämäntyöpalkinto – Ben Zyskowicz, Kokoomus

 

benz

Kuva: Ben Zyskowiczin fanisivut Facebookissa

 

Viimeisenä CocoAwards-kunnianosoituksena jaetaan elämäntyöpalkinto jollakin tietyllä vaaliviestinnän osa-alueella ansioituneelle poliitikolle.

 

Cocommsin vaalijury ei usko, että pääkaupunkiseudulla olisi ihmistä, jolle Ben Zyskowicz ei olisi antanut kettukarkkia ja kehoittanut muistaa äänestää. Säässä kuin säässä vuosikymmenten ajan tehty kenttätyö on tapahtunut voimia säästämättä ja absolutistin tavoin ilman alkoholin sivuvaikutuksia. Tämä mainittakoon lisäansiona.

 

Seuraa somessa hashtageja #CocoAwarads ja #Vaalit2015, niin olet mukana keskustelussa!

——–

Cocommsin vaalijury: Jussi Hakanen, Nina Jousenkylä, Juuso Rönnholm, Outi Mäkäräinen, Johanna Markkanen, Tomi Koljonen, Vuokko Nummi, Kasper Stenbäck ja Vesa Valonen

Tutustu Cocommsin asiantuntijoihin.

———–

Keskustelu jatkuu toukokuussa Cocommsin GuruTalkissa, jossa pohditaan, mitä yritykset voivat oppia poliittisista kampanjoista. Lisätietoja GuruTalkista: info (at) cocomms.com

Posted By

Cocomms