Kun ansaittu kohtaa maksetun

https://cocomms.com/2015/03/18/kun-ansaittu-kohtaa-maksetun/

”Olisi hyvä saada tästä vähän ilmaista mainosta lehteen”.

 

Markkinointihenkilön vilpitön katse kohtaa viestintäkonsultin kaikkitietävät silmät, ja molemmat nyökkäävät yhteisymmärryksessä. Viitisentoista vuotta sitten edellä kuvattu tilanne saattoi olla totista totta, kun ihmiset seurasivat kolmea samaa tv-kanavaa, Helsingin Sanomilla oli lähes puolitoista miljoonaa lukijaa ja it-buumi jylläsi.

 

Aikaisemmin viestintätoimisto toimi pääosin mediasuhteiden parissa, ja viestinnän työt edellyttivät ns. PR-maksaa ja pitkiä iltoja toimittajien kanssa. Median murros on vaikuttanut myös viestintätoimistojen arkeen: nykytoimittajilla on niin kiire, että heidän aikansa menee ihan oikeasti juttujen tekemiseen ja tuuttaamisen maailmalle useamman median kautta.

 

Ja sekin nopeasti, ennen kuin joku muu ehtii. Pitkät, kosteat lounaat ovat niin 90-lukua.

 

Nykyisin valistuneet asiakkaamme eivät puhu ilmaisesta mainoksesta, hädin tuskin lehdistäkään. Sosiaalinen media on muokannut myös viestintäkonsultin toimenkuvaa: näkyvyyttä asiakkaille haetaan muillakin tavoilla kuin toimittajien kanssa lounastamalla.

 

Viestintätoimisto työskenteleekin nykyään myös muiden sidosryhmien kanssa kuin pelkästään toimittajien. Tapaamme paljon erilaisia yrityksiä ja organisaatioita, tuotamme ratkaisuja muutos- ja kriisitilanteisiin sekä luomme digitaalista jalanjälkeä asiakkaillemme. Tämän lisäksi myös tuotamme itse tietoa, näkemyksiä ja raportteja sekä toimenpide-ehdotuksia siihen, mitä yrityksen kannattaisi tehdä vaikkapa julkisuuskuvansa suhteen.

 

Ansaitun ja maksetun median välinen ero hämärtyy tätä nykyä aivan toisella tavalla kuin ”ilmaisen mainoksen” aikakaudella. Osa median toimijoista toimii kaupallisen median ehdoilla, mutta ilman vakiintuneita toimintatapoja ja journalistin ohjeita. Viestintätoimisto on edelleen avainasemassa saadakseen asiakkaat ymmärtämään ansaitun ja maksetun median eron myös nykyaikana. Tai löytämään parhaan synergian niiden välillä. Viestin tuottajia kun on lähes yhtä monta kuin kohderyhmiä.

 

Tärkein asia, joka ei kuitenkaan muutu, on kiinnostava sisältö, joka houkuttelee lukijoita mediasta riippumatta.

Posted By

Heli Koenkytö