Moka on mahdollisuus

https://cocomms.com/2014/11/27/moka-on-mahdollisuus/

GuruTalk-seminaarissamme puhuttiin tarinankerronnasta ja asiakaskokemuksesta. Kirkkaana teemana nousi esiin se, että moka on mieletön mahdollisuus.

 

Jaa miten? No.

 

Jos yrityksistä yleensäkään kerrotaan tarinoita, niin yleensä niissä puidaan asiakaskokemusta – hyvää tai huonoa.

 

Suurimpia vau-tarinoita ovat yritysten tekemät mokat, jotka paikataan niin mahtavasti, että asiakas on tyytyväisempi mokan jälkeen kuin sitä ennen. Jos asiakaspalvelu osaa vielä käyttää huumoria, ollaan lähellä viraalia.

 

Reagoimalla mokaan oikein yritys voi siis synnyttää itsestään hyviä tarinoita.

 

Tietysti hyviä tarinoita voi luoda ilman mokiakin. Silloin on vain pidettävä kirkkaana mielessä, että tarinan pitää olla aito. Jos vanha strategialätinä vain kirjoitetaan uusiksi tarinan muotoon, se ei puhuttele ketään yhtään sen enempää kuin se vanha versio.

 

Tarina on lyömätön väline tavoittaa ihmisiä, osallistaa heitä ja saada heitä muuttamaan mielipiteitään tai käytöstään. Tarinat auttavat yrityksiä erottumaan massasta.

 

Storytelling työkaluna -kirjan kirjoittajat Mervi Rauhala ja Tarja Vikström antoivat kuuden kohdan ohjeistuksen hyvän tarinan rakentamiseen.

 

  1. Tarinassa on henkilöhahmoja, joille tapahtuu jotain.
  2. Tarinankertoja herättää luottamusta – hänen taustoistaan tiedetään jotain ja hän kertoo tarinaansa vertaisilleen, ei ylhäältä alas.
  3. Tarinassa on yksityiskohtia, johon tarttua
  4. Tarina herättää tunteita, ajatuksia, mielikuvia, saa jopa aistit toimintaan.
  5. Tarinassa on alku ja loppu, ja niiden välillä tapahtuu jotain.
  6. Tehokkain keino on moka.
Posted By

Anne Hänninen