Asiantuntija ja some ne yhteen soppii

https://cocomms.com/2014/10/23/asiantuntija-ja-some-ne-yhteen-soppii/

Sattuipa taannoin niin, että erästä asiakastamme pyydettiin kertomaan näkemyksiään valtion johdolle juuri siitä aiheesta, jonka hän oli omaksi asiantuntijuutensa kärjeksi valinnut. Valtioneuvoston kansliassa oli googlattu aihetta ja etsitty yritysmaailman asiantuntijaa. Asiakkaamme nimi pomppasi eteen ja avustaja otti puhelimen kauniiseen käteensä.

 

Sitä ennen oli tehty hyvä tovi pitkäjänteistä työtä sisältöjä suunnitellen ja toteuttaen, verkostoituen ja eri kanavia hyödyntäen. Puhelu ei tullut ilmaiseksi.

 

Milloin sinä viimeksi tapasit uuden ihmisen, jonka katsoit etukäteen Googlesta? Ehkä uuden työkaverin, uutta palvelua tarjonneen myyjän tai potentiaalisen yhteistyökumppanin? Niinpä, samalla tavalla sinuakin googlataan. Tiedätkö, millainen jälki sinusta löytyy verkosta? Mitä se kertoo omasta asiantuntijuudestasi?

 

Mikäli et ole aiemmin uhrannut ajatustakaan asialle, lue läpi seuraavat pointit – tai lähetä ne työkaverille, joka horisee edelleen somen olevan vain teinien huutelukanava.

 

Suomalainen usko itsensä myyviin tuotteisiin on historiaa. Vaikka tuotteesi tai palvelusi olisi maailman huippua, ei kukaan tiedä siitä tai asiantuntemuksestasi ennen kuin kerrot niistä. Pelkkä tuote, vaikkapa HR-järjestelmä, ei vielä puhu puolestaan. Sosiaalinen media tarjoaa useampia kanavia, joissa tuoda esiin yrityksesi ratkaisujen hyötyjä ja omaa asiantuntijuutta sekä antaa mahdollisuuden heittäytyä keskusteluihin alan vaikuttajien kanssa.

 

Aktiivisuus sosiaalisessa mediassa helpottaa sinun ja yrityksesi löytämistä. Jos tarvitset uuden laitteen, mitä teet? Todennäköisesti annat Googlen laulaa: mitä vaihtoehtoja on tarjolla, mitä muut ovat sanoneet niistä? Sama koskee myös B2B-palveluita. Mikäli sinusta ei ole jäljen jälkeä missään, on vaikea todentaa omaa tai yrityksen tuotteiden erinomaisuutta. Asiantuntijan työssä osaaminen saa näkyä myös verkossa. Minua ainakin kiinnostaa tietää, ymmärtääkö minulle palveluitaan tarjoava tyyppi oikeasti messuamastaan asiasta mitään.

 

Kohtaa asiakkaasi siellä, missä he liikkuvat. Asiantuntijapalveluita ostavat ihmiset etsivät tietoa verkosta päätöksenteon tueksi aivan samalla tavalla kuin kuluttajabisneksessä. 55 prosenttia B2B-ostajista etsii tietoa sosiaalisesta mediasta, 75 prosenttia käyttää todennäköisesti somea ostoprosessissa, kertoo InsideView’n infograafi.

 

Mikäli olet läsnä siellä, missä potentiaaliset asiakkaasi ovat, on myyntimahdollisuuksiin tarttuminen helpompaa – esimerkiksi IBM:n sosiaalisen myymisen pilottihankkeessa myynti kasvoi 400 prosenttia.

 

B2B on lopulta H2H. Ihmiset haluavat kuunnella ensisijaisesti toista ihmistä, ei yritystä. Laita itsesi likoon. Kasvot kiinnostavat enemmän kuin harmaa eminenssi.

 

Seuraa ajankohtaisia keskusteluja ja mielipidevaikuttajia. Mikä huolestuttaa asiakkaita? Millaisten ongelmien kanssa nykypäivänä painitaan? Miten sinä ja yrityksesi voitte auttaa siinä? Ketkä ovat alasi vaikuttajia sosiaalisessa mediassa? Mitä sinä voit oppia heiltä?

 

Tweetdeck on erinomainen työkalu oman seurannan räätälöintiin. Aina ei ole pakko osallistua keskusteluun, vaan voit myös passiivisemmin seurata ja jakaa muiden sisältöä. Sekin jättää sinusta jäljen ja kertoo, mistä aiheista olet kiinnostunut. Seuraaminen ja jakaminen tuo seuraajia.

 

Profiloit itseäsi, et ainoastaan yritystä. Olemme kuulleet useampaan otteeseen kommentin siitä, että ”ei mua mitata tästä” tai ”miksi mä haluaisin käyttää aikaani tämän firman hyväksi, kun on muutakin tekemistä”. Asiantuntijan oma digitaalinen jalanjälki jää ja pysyy, vaikka duuni vaihtuisikin. Profiloit siis itseäsi ja omaa osaamistasi, et pelkkää yritystä.

 

Eikö vakuuta? Sitten vielä pari pointtia:

 

Digitalist Networkin Future of Media tilaisuudessa keskusteltiin viime viikolla siitä, uhkaavatko asiantuntijoiden henkilöbrändit ”meidän joukkuetta”. Saako asiantuntija loistaa oman digitaalisen jalanjälkensä valokeilassa vai syökö se firman loistoa? Ei se tyyli, vaan lopputulos. Mikäli asiantuntijan some-kontaktit luovat uutta liiketoimintaa, voivat kateelliset lakata panettelemasta.

 

Viestintä hoitaa somen? Yrityksen tarinan ja avainviestien kertominen ei ole vain viestintäosaston vastuulla tai ylimmän johdon to do -listalla. Se on koko organisaation tehtävä. Viestintä toki tukee tässä työssä ja tarjoaa työkaluja sen toteuttamiseen.

 

Entä jos joku varastaa osaamiseni? #sharingiscaring. Et todennäköisesti jaa liiketoimintakriittistä tietoa muissakaan kanavissa, miksi siis somessa? Omasta osaamisesta pitää pystyä antamaan tarpeeksi, muttei tietenkään kaikkea.

 

Kaikkien ei tarvitse olla jokaisessa kanavassa koko ajan. Suunnittele ja keskity olennaiseen: Mitkä ovat itsellesi olennaiset aihepiirit ja avainsanat, joita haluat seurata ja joista kertoa? Missä kanavissa juuri sinun kannattaa olla? Mitkä ovat sinulle tärkeät kohderyhmät? Missä some-kanavissa he liikkuvat?

 

Ja sitten, anna mennä.

Posted By

Katariina Juvonen

One thought on “Asiantuntija ja some ne yhteen soppii

  1. Pingback: Viestintätoimisto Cocomms | 2 315 henkilöbrändiä

Comments are closed.