Mitä someviestijän pitää tietää Ritva-käärmeestä ja kauppalapuista?

https://cocomms.com/2014/10/03/mita-someviestijan-pitaa-tietaa-ritva-kaarmeesta-ja-kauppalapuista/

Mitä yhteistä on Ritva-käärmeellä ja löydetyillä kauppalapuilla? Toinen sihisi Salkkareissa vuonna 2010, toisia tongitaan innolla Siwojen roskiksista vuonna 2014.

 

Molemmat ovat lempiesimerkkejäni kerrassaan mahtavista sosiaalisista objekteista, joiden ympärille on muodostunut sosiaalisen median yhteisö.

 

Ai mikä sosiaalinen objekti? Lyhykäisyydessään se on mitä tahansa, josta syntyy jutun juurta – joko kaverin kanssa kuppilassa tai tuntemattomien kanssa somessa.

 

Kun sosiaalinen objekti on tarpeeksi herkullinen, sen ympärille voi syntyä oikea yhteisö, jossa jaetaan, kommentoidaan, kujeillaan ja keskustellaan. Näin tapahtui muun muassa Ritvalle ja kauppalapuille.

 

Tunnista yrityksesi sosiaalinen objekti

 

Mitä tämä tarkoittaa yrityksen näkökulmasta?

 

Moni lähtee hakemaan someongelmiinsa ratkaisua aivan väärästä paikasta, usein jakeluteiden taktiikoista. Mihin Facebookin algoritmi perustuu? Miten ajastan tweettejä viikonlopulle? Mikä on paras Instagram-efekti?

 

Ne ovat aivan vääriä kysymyksiä, jos ei ole ensin vastannut tärkeimpään kysymykseen: mikä on meidän yrityksemme tärkein sosiaalinen objekti?

 

Mietipä tuota hetki. Onko paha?

 

Se voi olla lähes mitä tahansa: kattobrändi, tuote, ihminen. Joillekin se on ilmiselvää, toisilla se lymyää jossain pinnan alla, joillekin se pitää luoda nollasta.

 

Kun objekti on selvillä, on seuraava askel miettiä, miten ja missä kanavassa sen ympärille lähdetään rakentamaan yhteisöä.

 

Haluatko selvittää, mikä on sinun Ritva-käärmeesi?

 

Posted By

Jussi Hakanen