Kriisiviestintä – uusi keitto-ohje

https://cocomms.com/2014/09/19/kriisiviestinta-uusi-keitto-ohje/

Unohda lähes kaikki, mitä tiedät kriisiviestinnästä. Uuden ajan sekametelisoppaa maustavat sellaiset ainekset, kuten rohkeus, oma näkemys, kohtaaminen ja keskustelu.

 

En enää suostu tarjoamaan asiakkaille ”pelkkää mediaviestintää”, vaan mukana pitää mielellään olla hyppysellinen sosiaalista mediaa. Ihan samalla tavalla en halua puhua kriisin hallinnasta, vaan reseptiin pitää liittyä myös aimo annos kriisin käsittelyä.

 

Kriisistä selviämisessä ei nykyään enää riitä pohdinta siitä, mitä tehdään, vaan yhtä tärkeää on, miten tehdään. Miten yritysjohtajat vastoinkäymisissä toimivat, määrittelee tänä päivänä organisaatiota enemmän kuin mikään muu.

 

Keitto rakennetaan rohkeudesta.

 

Nykyajan organisaatioita kohtaavat kriisit ovat kuin sodankäyntiä, jossa joukkoja johdetaan etulinjasta. Päätökset tehdään paikan päällä, usein intuitiivisesti, uskaliaitakin ratkaisuja ja henkilökohtaisia avuja hyödyntäen. Oikeaa vastausta ei ole. Johtaja ei kriisissä kätkeydy lakimiesten tai muiden puhemiesten taakse, vaan tulee esiin paljaana itsenään.

 

Seuraavaksi sekaan heitetään oma näkemys.

 

Kaikki maailman jampat ja tuutit suoltavat tilanteessa kysymyksiä ja syytöksiä, tilanteet muuttuvat sekunneissa. Mekaanisen kysymyksiin vastaamisen sijaan tarvitaan oma näkemys tapahtumien kulusta. Jos tämän näkemyksen saa saostettua keittoon heti alkuun, tuo se kokonaisuuteen uskottavuutta.

 

Kunnon kokki maistaa aina omia keitoksiaan.

 

Suomalaiselle tekee tiukkaa kohdata muita ihmisiä. Sorry guys, tässä kohtaa kohtaamisia on tarjolla big time. Haasteisiin on vastattava salamannopeasti ja toimeen tarttumalla. Johtajan on kyettävä kommunikoimaan aidosti ja uskottavasti, kuulijoita osallistamalla sekä olemalla henkilökohtaisesti läsnä.

 

On myös varmistettava, ettei omaan makuun ihastu liikaa. Keittoa kauhovat myös muut.

 

Kuilu yrityksen ja muiden käsitysten välillä saattaa nopeasti kasvaa liian suureksi. Oman mantran hokeminen tilanteessa, jossa suuri yleisö käy keskustelua aivan toisella tasolla, näyttää hölmöltä. Yhtiön johdon olisi pystyttävä osallistumaan keskusteluun reaaliajassa ja mukautettava omaa toimintaansa keskustelun kulkuun.

 

Kriiseissä ei ole kyse oikeudenmukaisuudesta. Ei auta, vaikka kuinka todistaisit syyttömyyttäsi – yleisön silmissä olet syyllinen.

 

Kriisissä ei voi ostaa aikaa. Asioihin pitää pystyä vastaamaan välittömästi. Huolen ja sitoutumisen ilmaisemisesta voi hyvin aloittaa.

 

Suurin virhe on jättää tilanteet selvittämättä. ”Eihän ne tampiot voi tätä ymmärtää”. Tämä kertoo sinusta itsestäsi enemmän kuin heistä.

 

Ja lopuksi, kukaan ei kysy kuka sen keiton keitti, vaan miltä se maistui.

Posted By

Kaija Pohjala

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *