Miksi muutos menee pieleen?

https://cocomms.com/2014/09/08/miksi-muutos-menee-pieleen/

Elämme muutoksessa, ihan koko ajan. Yrityksiä ostellaan ja myydään, organisaatioita järjestellään uusiksi, tulee uusia brändejä, strategioita, työvälineitä, ohjelmistoja, periaatteita, arvoja, johtajia ja ties mitä.

 

Muutoksessa pätee vähän sama lainalaisuus kuin Wiion lain mukaan viestinnässä. Muutos toteutuu suunnitellusti lähinnä vahingossa. Kyse ei kuitenkaan ole siitä, etteikö muutoksen johtamista ja hallintaa olisi tutkittu ja erilaisia malleja rakennettu tuhansissa ja taas tuhansissa opuksissa ja etteivätkö nykyjohtajat olisi Kotterinsa lukeneet.

 

Ongelmat tiivistyvät lopulta virheisiin ihmisten välisessä vuorovaikutuksessa.

 

Ennen kaikkea ylimmän johdon ja henkilöstön väliin jäävät esimiehet ovat usein vaikeuksissa.

 

Esimiehen sähköpostiin saattaa tipahtaa näkemys tulevaisuudesta, kirjoitettuna puhtaalla konsulttijargonilla. Kalvosetti pitäisi vetää omalle tiimille, vaikka sen sisältö ei aukea itsellekään.

 

Mukana on usein myös nivaska kysymyksiä ja vastauksia. Kysymykset sinänsä osuvat hermoon, mutta vastaukset ovat ympäripyöreitä, sitä samaa merkityksetöntä konsulttijargonia. Jossain vaiheessa oli kai joku tilaisuuskin, mutta lapset olivat juuri silloin kipeänä.

 

Mitä sitten pitäisi tehdä, jos halutaan viesti perille ja saada ihmiset oikeasti muuttamaan toimintaansa?

 

Itse olen käytännössä havainnut, että esimiesviestinnässä pötkitään jo aika pitkälle näiden ohjenuorien avulla:

 

  1. Pohjusta maaperä. Vakuuta henkilöstö siitä, että muutosta tarvitaan. Kerää vedenpitävät ja helposti ymmärrettävät perusteet.
  2. Luo innostava visio. Kerro konkreettisesti ja havainnollisesti, millaiseen tulevaisuuteen muutosohjelma tähtää. Älä unohda esimerkkejä. Kerro tarina, se jää mieleen!
  3. Toista. Ja toista ja toista. Olet ehkä itse valmistellut asiaa pitkään, ja se on sinulle selvää pässinlihaa, mutta viestin uppoaminen kaikkiin kuulijoihin vaatii yllättävän monta toistoa.
  4. Osallista. Asia kuin asia on helpompi ymmärtää, kun sitä on ollut itse mukana työstämässä. Parhaimmillaan samalla selviää myös oma rooli osana kokonaisuutta. Puhumattakaan siitä, kuinka paljon osallistuminen vaikuttaa sitoutumiseen, kun tavoite on määritetty yhdessä.
  5. Innosta ja motivoi. Käy vuoropuhelua tiimisi kanssa ja toimi itse esimerkkinä. Viesti jatkuvasti ja vahvista muutoksen etenemistä kertomalla onnistumisista.
  6. Ole avoin ja rehellinen. Kerro rehellisesti ilmenneistä ongelmista ja mitä niille tehdään.
  7. Kuuntele ja anna tilaa ihmisten tunteille. Muuta taktiikkaa, jos muutosvastarinta jyllää aina vain. Muista muutoskäyrän vaiheet ja peilaa reaktioita siihen. Anna muutosta eteenpäin vieville positiivista palautetta!

 

Kuulostaa yksinkertaiselta, mutta käytännössä usein haastavaa, kun ihmisiä tässä ollaan puolin ja toisin.

 

Mitkä ovat sinun parhaat vinkkisi onnistuneeseen esimiesviestintään?

Posted By

Karoliina Heimo