Kenelle sinä kirjoitat?

https://cocomms.com/2014/05/12/kenelle-sina-kirjoitat/

Asioita tajuaa usein arvostaa vasta, kun niitä ei enää ole – esimerkiksi ääntä. Loppuvuodesta Helsingin lumeton, pölisevä talvi sai tämän perusterveen allergikon sietokyvyn ylittymään. Ääni alkoi rasittua ja kähistä aivan pienestä. Tärkeä työväline oli yhtäkkiä kuukausia lähestulkoon poissa pelistä. Onneksi kirjoittaminen kuitenkin sujui entiseen malliin.

 

Ääni on kuitenkin yhtä tärkeä myös kirjoittaessa. Konsulttikielellä puhutaankin ”tone of voicesta”, kun tarkoitetaan viestin sävyä.

 

Puhekieltä matkiva, rento ja personallinen kirjoittaminen on hyvä keino temmata lukija mukaan ja saada hänet luottamaan sinuun. Sisältömarkkinoinnissa se on tärkeä tehokeino, sillä netin valtatiellä kilpailu huomiosta on raakaa.

 

Päinvastoin kuin luulisi, keskusteleva kirjoittaminen on kovan työn takana. Erityisen vaikeaa letkeästi soljuvien tekstien suoltaminen on niille, jotka ovat tottuneet kirjoittamaan korrekteja asiatekstejä, joissa pilkut ovat paikallaan.

 

Jotta nimittäin teksti ei kuulostaisi kirjoitetulta, se vaatii huolellista editointia. Jutustelevan kirjoittamisen alkuun pääset kuitenkin muutaman niksin avulla.

 

Sääntö numero yksi, hiljennä sisäinen kielipoliisisi hetkeksi! Kielioppisääntöjen kanssa ei ole niin tarkkaa. Niiden rikkominen on ihan ok, kunhan se ei mene överiksi. (Ota kuitenkin huomioon, että ennen kuin sääntöjä voi rikkoa, ne pitää osata.) Lause voi alkaa ja- tai mutta-sanalla tai siitä voi puuttua verbi.

 

Kun kirjoitat, puhu mielessäsi ääneen. Kuuntele, miten sinä itse ja miten muut puhuvat. Kannattaa esimerkiksi tarkkailla, millaisia sanoja ja sanankäänteitä itse kukin suosii.

 

Ennen kaikkea kohdista sanasi suoraan lukijalle (niin, juuri sinulle!).

 

Keskustelu ei ole yksinpuhelua. Sinulla täytyy olla kirkkaana mielessä, kenelle asiaasi olet kertomassa. Jos et tiedä, kenelle puhut, miten voit vakuuttaa kuulijasi? On ihan eri asia, kerrotko kesälomasuunnitelmistasi mummollesi vai bestiksellesi.

 

Mieti siis kirjoittaessasi, että puhut jollekin oikealle henkilölle.

 

Kurt Vonnegut neuvoi aikoinaan kirjoittajia miellyttämään vain yhtä lukijaa. Jos yrität kosiskella koko maailmaa, tuloksena on keskinkertainen, hajuton ja mauton soppa.

 

Kirjailija ajatteli juttelevansa siskonsa kanssa. Kenelle sinä kirjoitat?

 

Lue lisää aiheesta:

  • How to Write Conversationally

http://writetodone.com/how-to-write-conversationally/

  • 7 Tips to Help You Write Conversationally

http://copyjuice.com/2012/12/7-tips-write-conversationally/

  • How to Turn Bland Text into Sparkling Online Content

http://www.copyblogger.com/sparkling-content/

 

Googlaa lisää vinkkejä hakusanalla ”conversational writing”.

 

KUVA: Ben Kilgust

Posted By

Marjo Kanerva