Älkää peljätkö

https://cocomms.com/2014/03/25/alkaa-peljatko/

Yksi asia ei ole muuttunut sen jälkeen, kun lopetin toimittajan työt ja siirryin viestintätoimistoon. Minua korpeaa vietävästi joka kerran, kun kirjoittamani teksti palaa asiakkaan tarkastuksesta höttöhepreana. Se on nimitykseni tekstille, josta suorat ilmaukset on vaihdettu kiertelyksi ja elävän elämän esimerkit jargoniksi.

 

Asiavirheet pitää toki korjata, ja asiakas tuntee liiketoimintansa minua paremmin. Hyväksyn myös sen, että asiakas haluaa esittää asian eri tavalla kuin minä olin ajatellut. Mutta aika usein asiakas käyttää punakynää sielläkin, missä se on aivan turhaa. Aika usein haastateltava siivoaa puheestaan kaiken konkretian, avoimuuden ja rohkeuden. Uskon, että tämä johtuu pelosta.

 

Mikä aikuisen ihmisen punttia niin tutisuttaa? Ehkä hän ei luota itseensä. Ehkä hän pelkää pomoaan, pomon pomoa tai kurssin notkahtamista. Surullisinta on, jos haastateltava pelkää vaikuttavansa kollegoidensa tai kavereidensa silmissä tyhmältä.

 

Aamulehden veteraanitoimittaja Matti Pitko kirjoitti kerran, että pelko kutsuu luokseen ikäviä asioita. Yksityiselämän kurantti neuvo pätee myös työasioihin. Kankeat ilmaukset ja hankalat lauseet näyttävät helposti siltä, että haluaa peitellä jotain.

 

Punakynätautia aiheuttavan pelon paras hoito on kasvattaa luottamusta omiin kykyihin. Yksi konsti tähän ovat mediavalmennukset, joita mekin järjestämme. Tilaisuuksissa ei ole kyse juonien punomisesta toimittajan työn vaikeuttamiseksi. Koulutusten pointti on se, että asiakas luottaisi asiantuntemukseensa niin, että uskaltaa kertoa firmansa asioista myös toimittajille.

 

Valmennuksissa huomaa, miten usein toimittajia suorastaan kammoksutaan. Moni pelkää, että toimittaja ymmärtää väärin tai leikkaa ja liimaa haastattelusta skandaalin ihan tahallaan. Pelon tulos on hullunkurinen yhdistelmä kiertoilmauksia, papukaijamaista parin viestin toistamista ja hikikarpaloita. Ihan turhaan. Journalistin ohjeissa ei lue, että sinun pitää haastateltavasi tuhoaman.

 

Pelko ja epävarmuus synnyttävät eri tuutteihin joka päivä valtavan määrän informaatiopuuroa, joka ei sano kenellekään mitään. Ole siis rohkea ja puhu höttöheprean sijaan ihmisten kielellä. Vain siten vaikutat oikeasti fiksulta.

Posted By

Aino Pekkarinen